Lån penge trods RKI er efterspurgt af mange, da over 200.000 danskere er angivet som dårlige betalere. Det lægger en klar begrænsning på dine muligheder, når du skal optage lån eller købe ting på finansiering.

Det bliver nærmest umuligt, da langt de fleste udbydere kræver at du ikke står i RKI – netop for at sikre de kun får kreditværdige kunder, der kan overholde deres forpligtelser. Sofinans ser på det at låne penge trods RKI.

Lån penge selvom du er i RKI

Ifølge Experian var der 231.582 danskere angivet som dårlige betalere d. 1. januar 2015. Der er altså mange tusinde danskere, der kan få behov for at låne penge selvom man er i RKI.

Det store problem online er, at langt de fleste udbydere kræver du er ude af RKI og har dansk statsborgerskab. Så selvom du altid kan få låneoverblikket og ansøge uforpligtende via Sofinans.dk, vil dine muligheder være begrænsede.

De udbydere du finder i vores oversigter har alle et krav om at du ikke står i RKI og det er meget standard for lånebranchen online. På samme måde vil banken nok være afvisende over for at udlåne dig penge, da det ikke er vejen ud af din gæld.

Refinansiering – en god mulighed

Refinansiering kan være en god løsning for nogle, da det kan være med til at erstatte dyre kviklån, med et samlelån til en markant lavere rente.

Det kunne være værd at tænke i disse baner. På online markedet, er det specielt Santander Bank og Bank Norwegian der gør sig inden for refinansiering. Men ellers bør du spørge din egen bank, om de kan hjælpe dig med det.

Bemærk at de to online banker ikke kan hjælpe dig, når du står i RKI.

Hvad står RKI for?

RKI er en forkortelse for Ribers Kredit Information, der er et register over dårlige betalere. Det kan være du har gæld som ikke er blevet betalt til tiden. Her har kreditor (fx. dit mobilselskab eller lånefirma) muligheden for at sende sagen videre.

Ender du ikke med at betale det udestående beløb, kan du altså ende i Ribers og det er med til at begrænse dine muligheder betydeligt. Ikke kun når du skal låne penge, men ligeledes når du skal tegne nye abonnementer eller købe ting med finansiering.

Dårlige betalere har med andre ord det dårligste udgangspunkt som forbruger og du bør derfor bruge din energi på at komme ud igen. Dit første og primære fokus bør være at komme ud af gældsfælden, da det ligeledes vil være godt for din privatøkonomi.

Så udover at lån trods RKI ikke er muligt online – og næppe i banken – vil det heller ikke være det rigtige at gøre for dig. Mange tusinde danskere er registreret i RKI, så du er langt fra den eneste, hvis det kan være en trøst.

Sådan kommer du ud af gældsfælden

Hvis du er havnet i RKI, sidder du højest sandsynlig fast i en gældsfælde, der kan være svær at komme ud af. Sofinans kommer her med vores bedste råd til hvordan du kommer helskindet igennem, men det kræver du går helhjertet ind i det.

Der er ingen nem eller hurtig smutvej ud af din gæld – det er et langt og sejt træk.

1. Du må ikke ignorere kreditorer og deres breve!

For det første må du ikke ignorere kreditorerne og deres breve, heller ikke selvom du ved det er en rykker. Det vil blot forværre din situation og alle virksomheder vil foretrække at være i dialog med kunden, selvom du ikke kan betale.

Hvis du har gæld til det offentlige, vil de tilmed kunne tilbageholde din løn, så det er aldrig en god løsning at ignorere problemet. Mød det med oprejst pande, selvom det kan være svært!

2. Kontakt kreditorer og få lavet en aftale

Du bør altid starte afbetalingen med at kontakte dine kreditorer og få lavet en aftale med dem, ud fra din økonomiske situation. Det kan være du får 2-3 måneder længere til at samle pengene. At du får forlænget løbetiden på et lån eller at du kun betaler en del af gælden (hvis den er rigtig stor).

En aftale og dialog med kreditorer, vil stoppe de ubehagelige breve og give dig klarhed over hvordan du kommer ud af RKI. Du vil med andre ord få en plan for tilbagebetalingen og den kan du evt. lave i samarbejde med en bekendt eller din bankrådgiver.

3. Få styr på dit forbrug – læg et budget

Sideløbende bør du få styr på dit forbrug, så du kan afbetale mest muligt hver måned. Det er ingen løsning, at forbruge som nu eller låne penge trods RKI. Det vil blot forværre din økonomiske situation og ikke mindst gøre kreditorerne irriterede.

Så få lagt et budget over hvilke indtægter og udgifter du/I har hver måned. Det vil klarlægge hvor der kan eller bør skæres – ligesom du får klarhed over rådighedsbeløbet. Du bør kende til dit rådighedsbeløb, før du laver en aftale med kreditorer.

Følger du disse 3 råd er du godt på vej mod en bedre hverdag, uden samme økonomiske belastning af at være i Ribers Kredit Information.