Vi får hvert år mange muligheder for at ændre vores forskudsopgørelser, så alle oplysninger stemmer. Det udmunder i en årsopgørelse, der kan give et overblik over din økonomi for det indeværende år.

Men det er ikke alle der vil have, at andre skal se denne årsopgørelse. Har du en særligt grund til, at du foretrækker at søge lån uden fremvisning af årsopgørelse? SO Finans giver dig et indblik i mulighederne.

At låne uden årsopgørelse

Er det en god ide?

Det er fordele og ulemper ved alle ting her i livet. Det er der selvfølgelig også ved forskellige lån. Hvis du har læst meget George Orwell og holder private oplysninger helt ind til kroppen, så ingen andre får dem at se, vil du sikkert ikke være meget for at opgive din årsopgørelse til mange forskellige udbydere.

Det er heller ikke et krav ved alle lån. Du kan sagtens tage et mindre forbrugslån, hvor du ikke skal levere nogen former for dokumentation. Du skal selvfølgelig bekræfte din identitet, men det kan du hurtigt gøre med dit NemID.

NemID der er blevet rigtig udbredt i Danmark de seneste år, med baggrund i dets mange fordele.

Udover at du skal fremsende CPR nummer og bekræfte med NemID, kræves der ikke nødvendigvis papirer, selvom det nogle gange kan være en fordel at vise.

Hvis du ikke har lyst til at vise personlige oplysninger til mennesker, du ikke kender, er det selvfølgelig helt i orden. Men du bør alligevel have med i dine overvejelser, at du ved at holde på dokumentationen, også gør dit lån dyrere. Renterne vil med stor sandsynlighed blive højere, og du risikerer et markant oprettelsesgebyr.

Selvom du kan søge mindre beløb i visse online banker, bør du fortsat overveje at fremvise dokumentation, som årsopgørelse og de tre seneste lønsedler. Det vil give dig et bedre udgangspunkt for at opnå en god rente.

Se også: Lån penge uden om banken

Du bør fremvise årsopgørelse ved større lån

Udbyderne vil gerne have dokumentation, hvis du skal have lave renter og billige lån, fordi de ved at kigge på din årsopgørelse og andre økonomiske dokumenter kan vurdere, om du har en økonomi til at afdrage måned efter måned. Derved kan de føle sig mere sikre ved dig som kunde.

Derfor er det også altid en god idé at fremlægge dokumenter som din årsopgørelse, hvis du vil tage et større lån. Ved et større pengebeløb kan en høj rente nemlig skade dig mere, da det beløb, du skal betale tilbage vil vokse sammen med lånebeløbets størrelse. Du kan nemt hente den seneste opgørelse ned via Tastselv.skat.dk, så det bør være let at få fat i den.

Generelt er det en god idé at fremlægge dokumentation, når du tager et lån, fordi det skaber en tillid hos udbyderen, som helt sikkert kan hjælpe dig til at få en bedre låneaftale i stand. Dokumentation er ikke kun din årsopgørelse, men kan også være dine lønsedler eller oversigt over din opsparing.