Cookies på Sofinans

Mange unge er dårlige betalere

Unge i RKI

I dag ender mange unge som ’dårlige betalere’. Et stort antal unge låner penge og har samtidig ikke nok styr på økonomien til at kunne betale tilbage og få styr på deres budget igen.

I dag er der mange muligheder for hurtige forbrugslån, men som samtidig har en høj rente og en kort frist til at blive betalt tilbage. Mange unge hopper på lånene, fordi det kan være svært at passe både job og uddannelse, og samtidig få økonomien til at løbe rundt, på trods af SU.

Det betyder, at rigtig mange unge ender i RKI – Danmarks største register over dårlige betalere.

Hvorfor havner unge i RKI?

Unge bliver ikke lært nok omkring privatøkonomi, så når de pludselig står på egne ben og skal få hverdagen til at løbe rundt, er det svært at håndtere. Det frister mange til at tage et hurtigt lån uden om banken, som ender med at være for svære til at betale af. Det kan være en af grundene til, at omkring 50.000 på 18-30 år var registreret i RKI (2016-tal).

Det kan være et stort problem senere hen, hvis man først er blevet registreret i RKI. Det er næsten umuligt at tage lån senere hen, hvor det måske er mere presserende.

Positiv tendens: Der er heldigvis en positiv tendens i øjeblikket, hvor der over en 5-årig periode har været et fald på estimeret 5.000 unge. Så det går trods alt den rigtige vej.

Sådan undgår du at komme i gældsproblemer

Der er nogle råd, som er gode at skrive bag øret, når man som ung er fristet til at tage flere forskellige lån eller shoppe for penge man reelt ikke har. Hvis du følger dem og er bevidst omkring din økonomi, kan du undgå at komme i gældsproblemer, der kan forfølge i mange år fremover.

1. Spar op og opbyg en god opsparing

Først og fremmest er det en rigtig god idé at spare op, når der er mulighed for det. Mange unge arbejder i deres sabbatår, tjener penge op, og bruger bagefter dem alle på enten at rejse eller at tage på højskole.

Det er en stor fordel, hvis man i stedet for at bruge dem alle, gemmer nogle til når man stater på en uddannelse. Det er de færreste, der kan få hele budgettet til at løbe rundt udelukkende via Statens Uddannelsesstøtte, da huslejerne i dag – i både København og Århus – kræver mindst halvdelen af SU’en.

Har man en opsparing i baghånden, hjælper det langt hen af vejen. Specielt når du er studerende på en videregående uddannelse, hvor mange bor ude.

2. Sæt tæring efter næring

En anden mulig grund til hvorfor flere og flere unge får gældsproblemer, er fordi mange prioritere at komme ud og rejse og opleve verden imens de er unge, selvom de ikke har råd. Det er en god idé at vente, selv spare penge op til en rejse, og så prioritere mad, husleje, toiletpapir og så videre, fremfor byture og rejser.

3. Lån aldrig under 5.000 kroner – eller til høje ÅOP’er

Der kan være fordele ved SU-lån, hvis det anvendes som opsparing til et senere boligkøb. Dette da renten er lav og attraktiv. Når det er sagt, bør du generelt holde dig fra at stifte gæld medmindre det fx. er til boligkøb.

Og så er det en rigtig god idé ikke at låne under 5.000 kroner og desuden gå efter lån med en lav ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i procent, og giver et godt indblik i hvor dyrt det egentlig bliver.

Det er nemlig ofte de små kviklån, der er høje renter eller gebyrer på, og som ender med at være dyre i længden. Samtidig er formålet bag dem sjældent være fornuftigt eller nødvendigt. Så tænk dig om to gange, hvis du overveje at søge disse småbeløb.